eHelse
Digitalisering er en lagsport. eHelse hjelper kommunene i Nordland, Troms og Finnmark med å inngå samarbeid og veksle kompetanse, slik at de evner en mer felles prioritering og ibruktakelse av viktige e-helseløsninger.
Arrangementer
Pågående prosjekter i eHelse
Innføring av elektronisk pasientjournal
Kommuner oppdaterer journalsystemer og trenger en felles strategi for nye EPJ-løsninger.
eHelse
E-helse refererer til bruk av digitale verktøy og teknologier for å forbedre helse- og omsorgstjenester. Dette inkluderer elektroniske pasientjournaler, digital hjemmeoppfølging, velferdsteknologi og ulike samhandlingsløsninger som styrker kommunikasjonen mellom pasienter, helsepersonell og tjenestetilbydere. Målet med e-helse er å øke kvaliteten og tilgjengeligheten på helsetjenester, samtidig som det gir mer effektive og brukervennlige løsninger for både pasienter og helsepersonell.
Bakgrunn og utfordringer
Bakgrunn
Regjeringen har varslet et taktskifte i digitaliseringen av Norge. Behovet er stort både når det gjelder å gi alle lik tilgang på digital infrastruktur, sørge for tilstrekkelig digital kompetanse, fornye offentlig sektor, utnytte potensialet som ligger i e-helse, sikre oss mot cyberangrep og ikke minst i den grønne omstillingen av Norge.
E-helse blir definert som bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) for å bedre effektivitet, kvalitet og sikkerhet i helse- og omsorgssektoren.
Det foreligger omforente nasjonale ambisjoner på e-helseområdet, og digitaliseringsnettverkene er tillagt ansvaret for mottak og bredding av disse nasjonale digitale fellesløsningene.
Utfordringer
Befolkningsframskrivinger viser at andelen eldre i befolkningen vil øke i årene fremover. Dette slår sterkest inn i de mindre sentrale delene av landet. Det blir færre som kan sikre velferdssamfunnets bærekraft. Det at fødselstallene går ned, kombinert med at vi blir flere eldre, gjør at vi i fremtiden ikke kan levere tjenester på samme måte som i dag. Det finnes ikke nok personer i arbeidsmarkedet til det. Utfordringene forsterkes av en kommuneøkonomi som blir stadig strammere.
Alle kommuner skal løse de samme lovpålagte oppgavene og samhandle med de samme aktørene, dette til tross for at forutsetningene i kommunene varierer. Kommunene er sjelden samkjørte, og de har sin egen virksomhetsarkitektur og portefølje av system og applikasjoner. Disse ulikhetene gjør det vanskelig for kommunene å samarbeide, og dette kan bidra til å skape geografiske digitale ulikheter mellom kommunene.
Formål og virkeområde
Faggruppen eHelse skal være katalysatoren for felles prioritering og ibruktakelse av viktige e-helseløsninger, og skal fungere som et støttende, rådgivende og koordinerende organ innenfor helseteknologi, samtidig som faggruppen jobber for å heve kompetansenivået ute i kommunene. Den til enhver tid gjeldende nasjonale digitaliseringsstrategien skal sammen med nasjonale og regionale veikart for e-helse være veiledende og retningsgivende for arbeidet i faggruppen.
Formålet er å samordne digitaliseringsarbeidet for å sikre gode, likeverdige og bærekraftige helsetjenester til innbyggerne, uavhengig av hvilken kommune du bor i.
Digitalisering handler om å bruke teknologi til å fornye, forenkle og forbedre. Det handler om å tilby nye og bedre tjenester, som er enkle å bruke, mer effektive, og pålitelige. Digitalisering legger til rette for økt verdiskaping og innovasjon, og kan bidra til å øke produktiviteten i både privat og offentlig sektor.
Mål, premisser og rammer
Effektmål
- realisere kvalitative gevinster som gir bærekraftige og sikre helse- og omsorgstjenester i alle deltakerkommunene
- innbyggere i alle kommuner skal mestre eget liv i eget hjem lengst mulig. Velferdsteknologi og e-helseløsninger bidrar til selvhjulpenhet, medbestemmelse og økt livskvalitet.
- ta i bruk nasjonale løsninger slik at den enkelte kommune får utnyttet mulighetene som ligger i digitalisering, og skape en trygg og sammenhengende helse- og omsorgssektor for innbyggere og helsepersonell
- at velferdsteknologi og e-helseløsninger bidrar til bedre helse og mestring for befolkningen og dermed gir en bærekraftig samfunnsutvikling
Resultatmål
- god porteføljestyring og prosjektgjennomføring innenfor nasjonale ehelse satsinger
- rask og effektiv innføring av nye ehelse- og velferdsteknologiske løsninger i kommunene
- økt bruk av velferdsteknologi og e-helseløsninger i det helsefremmende og forebyggende arbeidet i kommunene
- deling av kunnskap, erfaring og beste praksis mellom kommunene i Nord-Norge
- økt kompetanse om digitalisering i kommunene
Premisser for arbeidet
- Brukerne sine behov og evner står i sentrum
- Kommunene oppnår mer ved å stå sammen enn hver for seg
Rammer for arbeidet
- Kommunal sektors ambisjoner på e-helseområdet – Felles plan og rammeverk
- Prinsipper for utbredelse og samstyring av nasjonale e-helseløsninger
- Oppdragsbrev om innføring av helseteknologi og prioriterte samhandlingstiltak i kommunal sektor 2024
Tiltak og oppgaver for medlemmer i faggruppen
- delta og bidra i faggruppemøter
- gi faglige anbefalinger i saker som skal til behandling i KS sitt fag- og prioriteringsutvalg for e-helse (FPU)
- spre kunnskap om velferdsteknologi og ehelse, og videreformidle relevant informasjon fra faggruppemøter i egen kommune eller det samarbeid medlem eventuelt representerer
- planlegge mottak og innføring av regionale og nasjonale e-helseløsninger i kommunene
- delta i nasjonale prosjekt
- ta imot og videreformidle forespørsler til kommunene fra regionale og nasjonale prosjekter og satsninger
Den videre satsningen på digitalisering innenfor helse forutsetter framtidsrettet, brukervennlig og kostnadseffektiv bruk av digitale løsninger som støtter opp om kommunenes oppdrag som tjenesteleverandør og samfunnsutvikler. Det skal i tillegg tilrettelegges for å sette innbygger i stand til å bruke de digitale løsningene.
Faggruppe eHelse i DigiNordland samarbeider tett med DigiTroms og Finnmark, i tillegg til resten av landets diginettverk. Sammen er det etablert et nasjonalt fora – KS nettverk eHelse.
Dokumenter
- Dette er dokument en
- Dokument to
- Dette dokumentet har en enda lenger tittel
- Dette er dokument en
- Dokument to
- Dette dokumentet har en enda lenger tittel
Kontaktpersoner
eHelse
Torolf Slettevoll
Nettverksresssurs eHelse
Vis e-posttorolf.slettevoll@vefsn.kommune.no
Vis telefon +47 909 56 373
Marie Andreassen
Prosjektleder
eHelse
Vis e-postmarie@diginordland.no
Vis telefon +47 932 64 515