Hva er egentlig DigiNordland?

Se for deg en tid hvor lærere har mer overskudd til å følge opp de sårbare barna. En tid hvor hjemmetjenesten slipper å jobbe etter klokka, og kan sette av tid til å drikke en kopp kaffe og prate med en ensom bestemor. En tid hvor barnehageplass og byggetillatelser sparer deg for mye stress og frustrasjon, ved å bare være et tastetrykk unna.

jente som sitter og jobber på en laptop. Foto

Dette bildet er ikke lenger en fjern drøm, men en fremtid DigiNordland jobber for å realisere. Målet er å gjøre offentlige tjenester smartere, enklere og mer effektive ved bruk av ny teknologi – også kalt digitalisering. En av DigiNordland sine viktigste oppgaver er å hjelpe nordlandskommunene med å inngå samarbeid og veksle erfaring for å skape de gode, digitale løsningene.

– Hvis tre kommuner går sammen for å finne én felles løsning, blir det både enklere og billigere enn hvis man individuelt skulle laget tre forskjellige løsninger, som i bunn og grunn skal dekke det samme behovet. Vi mener samarbeid er avgjørende, og DigiNordland sitt ansvar er å sette dette i system, sier Celina Victoria Svaleng, som er leder for DigiNordland.

DigiNordland skal også være en sterk stemme inn mot staten og KS (kommunesektorens organisasjon), og sørge for at innbyggerne i Nordland sine behov og ønsker synliggjøres i det nasjonale arbeidet. 

Vi mener samarbeid er avgjørende, og DigiNordland sitt ansvar er å sette dette i system.

Sammen er vi sterke

I tillegg til DigiNordland er det etablert flere regionale samarbeid. Digitale Helgeland, Ett digitalt Salten, DigiVesterålen Lofoten IKT og Narvikregionen er alle godt etablerte prosjekter, og samtlige av regionene er positive til samarbeid på tvers av fylket.

– DigiNordland er viktig fordi de ser alle kommunene. Et prosjekt som en kommune på Helgeland skal i gang med, kan være noe en kommune i Salten også har behov for. Da er det fint at noen har oversikt og kan sette de i kontakt, mener Aleksander Millang, som er prosjektleder i Digitale Helgeland.

Kommunene sør i fylket er blant dem som allerede har flere gode resultater å vise til, og fikk blant annet mye oppmerksomhet da Helgelandssykehuset var det første foretaket i Helse Nord til å ta i bruk journalsystemet DIPS Arena i 2019. I tillegg har de imponert med et spillbasert opplæringssystem for deres nye sak- og arkivsystem, hvor hele åtte av seksten helgelandskommuner ønsket å delta.

Digitalisert opplæring gjorde at man kunne kjøre samme opplæringsløp for ansatte i flere kommuner samtidig. Opplæring gikk fra å være utfordrende og tidkrevende, til å være noe nytt og spennende som de ansatte ble motivert til å være med på. I tillegg kom de raskere i gang med reell bruk av systemet og brukte det riktig fra start, noe som resulterte i færre henvendelser til support og mestringsfølelse blant de ansatte. Den hemmelige ingrediensen til et så vellykket prosjekt var nettopp samarbeid. 

Fra en fjelltopp med utsikt utover andre fjell og havet. Foto

DigiNordland er viktig fordi de ser alle kommunene.

Nordnorsk natur: hav, strand og fjell

Dette er digitalisering

Regjeringens definisjon av digitalisering, er å bruke teknologi til å fornye, forenkle og forbedre. Det handler om å tilby nye og bedre tjenester, som er enkle å bruke, effektive og pålitelige. 

For digitalisering er ikke noe som skjer over natten, selv om det er lett å se for seg at man bare kjøper ett system, så er alt oppe og går. Det handler om hvordan vi kan bruke de ressursene vi har best mulig, slik at ansatte ved et sykehjem kan bruke mindre tid på administrerende arbeid og saksbehandling, og dermed frigjøre mer tid til direkte veiledning av pasienter. 

For selv om noen tenker at vi mennesker kan miste jobben hvis ting blir digitalisert, er det ikke sånn. Nå er tiden kommet for å tørre å tenke utenfor boksen og utfordre gamle rutiner og metoder ved å ta i bruk nye, spennende løsninger. Vi vil fortsatt trenge folk i arbeid, men vi vil at de skal bruke tiden på det som betyr noe. 

Vi vil høre fra deg

DigiNordland er i dialog med de forskjellige kommunene, men ønsker også å ha kontakt med dere innbyggere. Send oss en e-post eller ring hvis du har spørsmål eller tanker om digitalisering, og uansett om det gjelder et behov eller ideer til hvordan vi kan løse det, vil vi gjerne høre fra deg. 

Det er utrolig mange der ute som kan bidra med stort og smått, enten det er noen i privat næringsliv, eller en på gutterommet som ønsker å lage en meningsfull app.

Deres meninger betyr noe, for det er jo tross alt dere vi lager løsningene for.

Hopp rett ned til innholdet