– KI er for øyeblikket den store snakkisen i oppvekstsektøren, og alle trenger kompetanseheving om det. Temaet har vært etterspurt blant flere av dem som har meldt seg på, sier Tonje Koskinen, arrangør og leder for faggruppe oppvekst.
KI som hjelpemiddel
Foredragsholder Odin Nøsen er rådgiver, lærer og spillpedagog, og har en sentral rolle i Randaberg kommunes satsing på KI. Han har blant annet jobbet med kunstig intelligens i Randabergskolen, hvor målet har vært å integrere KI i undervisningen for å gi både elever og lærere en bedre forståelse av teknologien og dens muligheter.
– Det er viktig for lærere å vite hva denne teknologien er, slik at den kan brukes på en god og riktig måte i skolen. Samtidig mener jeg at det er et godt bidrag til skolen at elever kan bruke denne teknologien til å få en bedre skolehverdag, sier han.

Blant 115 deltakere var det rundt 50 personer som møtte opp fysisk på Quality Hotel Ramsalt, resten deltok digitalt på livestream. Det var deltakere fra hele Nordland som fikk gleden av å overvære fagdagen. Deltakerne fikk høre Nøsen snakke om alt fra grunnleggende kunnskap om KI til praktisk anvendelse i undervisning. Blant deltakerne var Håkon Kvitnesvatn og Anja Tangerås. Håkon, som jobber både som lærer og har en rolle som nettverkskoordinator for profesjonsfaglig digital kompetanse, syntes det var spesielt interessant med innsikt i hvordan man kan bruke KI i forbindelse med fusk og vurdering.
– Jeg synes innholdet som er spesifikt rettet mot bruk av KI i skolehverdagen er veldig interessant. Vi har jobbet en del med KI det siste året, og synes dette er et veldig bra foredrag som inneholder mye håndfast vi kan ta med oss videre i arbeidet, sier han.
Både han og Anja mener det er positivt at så mange ønsker å tilegne seg større kompetanse om KI i skolen, og håper dette kurset kan bidra til å minske gapet mellom lærere som er skeptiske til KI, og de som mener det bør brukes aktivt i undervisningen.
– Kunnskapsnivået blant lærerne varierer veldig når det gjelder KI. Er det feil å bruke KI, fordi det er juks, eller er det et nyttig hjelpemiddel? Dette gjør elevene usikre, og det må vi gjøre noe med, mener Anja.

Ufarliggjør KI-bruk
Noe av det viktigste for å spre kunnskap om KI er å gjøre teknologien mer tilgjengelig. Randabergskolens språkmodell har et grafisk innbydende og hyggelig design, med lav terskel for å ta den i bruk. Modellen kan også kopieres, og rundt 140 kommuner har allerede tilgjengeliggjort sin egen variant. DigiNordland har også utviklet sin versjon – DigiNordbot.
– KI er allerede en del av hverdagen vår, og derfor bør vi integrere det i skolen også. Vi må ruste elevene til å forstå hva de skal gjøre, og ikke gjøre, i møte med denne teknologien, sier Nøsen.
– Opplæringensloven sier vi skal utdanne elever og lærlinger til at de skal ha kunnskap, ferdighet og holdning som gjør dem i stand til å mestre eget liv. Da må vi faktisk ha den nødvendige kunnskapen, ferdighetene og holdningene som trengs opp mot KI og den teknologien. Hvis ikke, bommer vi på utdanningsoppdraget, legger Tonje til.

Vellykket fagdag
Fagdagen har hatt et stort engasjement og mange gode diskusjoner gjennom hele dagen.
– Både oppmøtet og engasjementet viser noe om behovet og etterspørselen for å lære mer om KI. Tilbakemeldingene har vært gode, og vi sitter igjen med en følelse om at deltakerne har fått ny kunnskap og gode tips de kan ta med seg videre. DigiNordland vil i hvertfall fortsette å jobbe med KI og legge til rette for at lærere og elever får tilgang til den kunnskapen de trenger for å bruke teknologien på en trygg og smart måte.
Er du interessert i å høre mer om vårt arbeid med KI i skolen? Ta kontakt med oss.