Velkommen til Kompetanseløft 2.0 – et program spesielt designet for neste ledernivå og nøkkelpersoner i kommunene i DigiNordland. Dette programmet er en videreføring av Kompetanseløftet for toppledere og fokuserer på å gjøre kommunene i stand til å møte de økende kravene til offentlige tjenester i en digital tidsalder gjennom et mer operativt fokus.
Hva er Kompetanseløftet 2.0?
Kompetanseløft 2.0 er et opplæringsprogram rettet mot nøkkelpersonell i kommunene, inkludert enhetsledere og andre sentrale ledere. Programmet kombinerer teori og praksis gjennom casearbeid, og forbereder deltakerne på å lede og håndtere digital transformasjon i sine respektive kommuner.
Programmet består av to hoveddeler:
1. Train the trainer
Dette forberedende programmet kurser endringsagenter som får en mer dyptgående oversikt over rammeverket vi bruker i kommunene innen digital modenhet og digital transformasjon, samt praktiske verktøy for å undervise andre i kommunen, og/eller gjennomføre lokale prosesser. Disse endringsagentene skal være lokale ressurspersoner og fungere som støtte for de andre deltagerne underveis i Kompetanseløft 2.0.
Detaljer:
- Format: «Lunsj til lunsj»-sesjoner i Bodø og en digital samling
- Datoer: September og oktober 2024 (har vært)
- Oppfølging: Videre coaching underveis i Kompetanseløft 2 av endringsagentene.
- Mål: Øke digital modenhet, fremme organisasjonslæring og gi verktøy for systematisk forbedring av kommunale tjenester.
2. Kompetanseløftet 2.0
Dette programmet er for sentrale ledere og ansatte fra alle sektorer i kommunen som har en rolle knyttet digitalisering eller digital transformasjon. Deltakerne vil gjennomgå et kursopplegg med en blanding av teori, praktiske eksempler, dialog og flere casearbeider. Målet er å operasjonalisere arbeidet med digital transformasjon i deres kommuner.
Detaljer:
- Oppstart: Digital kick-off 3. desember 2024.
- Gjennomføring: 4 moduler vil bli presentert i læringsportalen som gjøres individuelt. I hver modul gjennomføres det en digital fellessamling.
- Casearbeid: Deltakerne vil jobbe sammen sektorvis og samlet som kommune gjennom hele prosessen.
- Kostnader: Programmet finansieres av DigiNordland, det er derfor gratis for kommunene i Nordland å delta.
Tidslinje for Kompetanseløftet 2.0
Hvorfor skal din kommune delta?
Digital transformasjon i offentlig forvaltning er avgjørende for å møte komplekse samfunnsutfordringer og økende krav til offentlige tjenester. Kompetanseløft 2.0 gir kommunene verktøy de trenger for å tilpasse seg teknologiske endringer, forbedre ressursutnyttelse og fremme innovasjon. Programmet fokuserer ikke bare på å digitalisere eksisterende tjenester, men også på å endre måten kommunen organiserer og utfører sine oppgaver for å levere best mulig tjenester til innbyggerne.
Hva kan kommunen forvente å oppnå?
- Økt digital modenhet
- Evne til organisasjonslæring og omstilling
- Systematisk og kunnskapsbasert forbedring av tjenester
- Delte erfaringer om digital transformasjon
- Verktøy for eksperimentering og testing av nye arbeidsmetoder
- Spisskompetanse på digital transformasjon gjennom egne endringsagenter.
Hvem deltar i Kompetanseløftet 2.0?
Påmelding er åpen frem til 25. november, men foreløpig har 30 endringsagenter fra disse kommunene og samarbeidspartnere meldt seg på:
- Alstahaug kommune
- Bindal kommune
- Gildeskål kommune
- Hamarøy kommune
- Narvik kommune
- Rana kommune
- RKK Lofoten
- Saltdal kommune
- Sortland kommune
Rammeverket
Kompetanseløftet er utviklet fra et forskningsbasert rammeverk av Pernille Kræmmergaard og Digitaliseringsinstitutteti Danmark.
Rammeverket består av blant annet kartlegginger av digital modenhet og evner til digital transformasjon. Kartleggingene er en integrert del av modulene, og viser ståsted, barrierer og muligheter i kommunene innen arbeidet med digital transformasjon.
Kompetanseløftet gjennomføres over 4 moduler med temaene organisasjon, ledelse, strategi og struktur og teknologi. Modulene tar for seg praktiske og konkrete eksempler; sammenhengen mellom hvorfor, hvordan og hva, og gode eksempler fra offentlig og privat sektor.
Hver modul innebærer et forarbeid, en dagssamling og et etterarbeid som kommunene gjennomfører i sine grupper. Arbeidet skal kunne tilpasses hver enkelte kommune sitt ståsted og behov.
Ta kontakt med oss om du har spørsmål.