I forbindelse med prosjektet Kompetanseløftet 2.0 har DigiNordland nå gjennomført to inspirerende «train-the-trainer»-sesjoner hvor deltakere har fått opplæring i rollen som endringsagent. Nøkkelpersoner fra hele fylket står nå klare til å drive frem digital transformasjon i sine kommuner. Bli med å møt noen av de nye endringsagentene og få innsikt i deres erfaringer, refleksjoner og ambisjoner for arbeidet fremover.
Kompetanseløftet 2.0: Hva er det, og hvorfor er det viktig?
Kompetanseløftet 2.0 er et skreddersydd opplæringsprogram designet av DI2X for å gi nøkkelpersoner i kommunal sektor den kompetansen de trenger for å lede digital transformasjon. Gjennom intensive to-dagers samlinger har deltakerne fått verktøy og innsikt til å møte fremtidens krav.
Prosjektleder Eirin Folde fra DI2X er godt fornøyd med gjennomføringen og har et klart mål til deltakerene: Vi håper å gjøre dem tryggere i kommunikasjon og arbeid med utvikling, kompetanseutvikling, prosesser i egen organisasjon, kunne stille de riktige spørsmålene. Også de kritiske spørsmålene til valg som tas. Og så sørge for at man har flere å dele problemstillinger med, som sitter på mye av de samme mulighetene og utfordringene.
«Det er en flott gruppe som jeg håper etter hvert blir så trygge på hverandre at de kan hjelpe hverandre òg. Ikke bare drive prosesser internt i egen kommune, men bli et sterkt team på tvers.»
– Og det har vi oppnådd?
«Det tar jo selvsagt litt tid å bli trygg og kjent med andre, men det er en god start. Så jeg opplever at det er en ganske stor overgang fra den måten man kanskje har jobba på i dag, og det som presenteres her. Samtidig så har vi prata mye om akkurat det.»
«Jeg tror man senker skuldrene litt og tenker at man trenger ikke å gjøre på en gang, men å få en forståelse av hva som er det neste rette steget for oss. Og også få rom og trygghet til å trene på nye måter å arbeide på, nye måter å bruke teknologi på. Det er jo det Kompetanseøftet 2.0 er.
Det er en trygg ramme der du får endringsagenter som støtter sektorene, men også endringsagenter som får støtte til å stå tryggere i utviklingsprosesser.
Det er en veldig fin måte å bygge laget på, der vi tenker at nå har topplederne et visst overblikk over hva som kreves, men nå er det den virkelig jobben starter. Det er nå vi skal få hele organisasjonen med.»
Digital transformasjon krever samarbeid: erfaring fra deltakere
Julie Åsen, prosjektleder i avdeling for IKT og dokumentsenter i Rana kommune deltok på sesjonen først og fremst fordi hun er interessert i digitalisering. For henne var det viktig å fylle opp verktøykassen med ny kunnskap og styrke nettverket.
– Hva var motivasjonen din for å delta på «train-the-trainer»?
«Jeg ønsket faglig påfyll og ny inspirasjon, men kanskje viktigst var det at vi var flere fra samme kommune som deltok. Det skaper et fellesskap og bygger forståelse på tvers av sektorer, og jeg tror det blir kjempeviktig. Vi har allerede planlagt flere møter for å samarbeide videre, til tross for at vi jobber innen ulike områder. Gøy å bli kjent med kolleger på en litt ny måte.»
Åsen trekker også frem en spesifikk metodikk som særlig fanget hennes interesse:
«Modenhetstrappen var et fantastisk visuelt verktøy. Den gir et enkelt bilde på hvordan vi kan kommunisere digitalisering til resten av organisasjonen. Jeg ser frem til å bruke dette når vi skal videreformidle budskapet internt.»
Vi tok oss også en rask prat med Hege Hansen, som er assisterende avdelingsdirektør for helse og omsorg i Saltdal kommune.
Hva gjorde mest inntrykk på deg fra train-the-trainer samlingen?
«Det som gjorde mest inntrykk på meg var hvor påskrudd og engasjerte folk var. Det var en tydelig velvilje blant deltakerne, og de viste et genuint ønske om å være med på utviklingen, selv om vi befant oss på ukjent territorium for mange.
Det var inspirerende å se hvordan de kastet seg ut i oppgavene uten frykt for det nye og ukjente. I tillegg må jeg nevne at vi hadde en fantastisk foreleser som klarte å holde engasjementet oppe og formidlet stoffet på en tydelig og motiverende måte.»